onsdag 19. juni 2013

Privat eller offentlig virksomhet - hva fungerer best?



Med referanse til Adecco-saken stiller Terje Sandbeck meg følgende konkrete spørsmål: ”Forsvarer du alle private foretak selv om de bedrar sine ansatte?” Svaret er: Nei, tvert imot. Alle ulovligheter må slås ned på, raskt og effektivt, uansett hvor det foregår. 

De fleste vil innse at man ikke kan kontrollere seg selv, da støter man på det kjente ”bukken og havresekken” problemet. Derfor går jeg inn for at private skal drive og det offentlige skal kontrollere bedriftene. Hvis det offentlige både skal eie, drive og kontrollere virksomheten, går det ofte galt. Det er dessverre et skremmende stort antall tilfeller hvor det viser seg at det offentlige ikke kontrollerer ”sine egne” virksomheter. 

Når en privat bedrift gjør en feil, kan man henvende seg til Forbrukerrådet og få hjelp og veiledning. Når en offentlig bedrift gjør en feil, toer de sine hender – Forbrukerrådet kan ikke hjelpe. Går det galt med bilen din, har du NAF i ryggen. Problemer med banken, Finansklagenemnda kan hjelpe. Får du feil behandling av en offentlig innstans eller et offentlig kontor står du helt alene. Årsaken til at regelbruddene i Adecco ble avslørt, er nettopp fordi det er en privat virksomhet. Hvis den hadde vært kommunal, ville vi sett at det offentlige systemet (Ap-politikere, LO og byråkrater) hadde gjort sitt beste for at forholdene ikke skulle bli kjent. 


Ingen kommentarer: