onsdag 26. juni 2013

Cruisehavn i Drammen?



Tidligere ordfører Lise Christoffersen lot seg for noen år siden overtale av sin venn Roald Karoliussen til å bruke millioner av kroner for å markedsføre Drammen som en cruisehavn. Karoliussen var turistsjef og likte tydeligvis å reise verden rundt, markedsføringen ble det så som så med.

Spiralen, Bragernes torg, Fossesholm, Blaafarveværket og Krøderbanen skulle lokke cruiseturister til byen. Hvor urealistisk er det egentlig mulig å være? En cruisebåt ligger vanligvis til kai mellom fire og åtte timer – hvor mange turister ville være villig til å sitte i timevis på buss for å oppleve en av disse severdighetene? Krøderbanen og Blaafarveværket er flotte mål i seg selv, men en cruiseturist har rett og slett begrenset tid til rådighet. Laksefiske i Hokksund og sølvgruver på Kongsberg, var denne personen fullstendig forblindet; hvordan kunne han lokke politikerne til å bruke penger på luftslottet? Den eneste attraksjonen som kunne være aktuell var vår lokale og enestående Spiralen. Men den måtte naturligvis oppgraderes først, slik at den kunne ta imot moderne turistbusser og et større antall gjester med begrenset tid til rådighet. Reiselivsnæringen i Drammen, de som kunne nyttiggjøre seg et godt turistkontor, avfeide turistsjefens opplegg fullstendig – både før, under og etter all markedsføringen. De mente at alle reisene hans var totalt bortkastet og pengene kunne blitt brukt på vesentlig bedre markedsføringsprosjekter. Bedriftslederne prøvde å formidle den informasjonen til Drammen kommune, men Arbeiderpartiets ordfører ønsket ikke å få negative tilbakemeldinger.

Jeg møtte tilfeldigvis en direktør fra et av rederiene som Karoliussen hadde møte med. Han fortalte at for høflighets skyld så gjennomførte han møtet med turistsjefen, men mente at mannen var en amatør uten grunnleggende kunnskaper om hvordan cruisemarkedet fungerer. Brosjyrene turistsjefen brakte med seg virket både dyre og elegante, med det var minimalt med konkret informasjon som kunne være nyttig for et cruiseanløp. Det er i å lure seg selv at mennesket utviser den største oppfinnsomhet. Når de impliserte fikk kritikk for manglende realisme presterte de å si følgende: ”Reaksjonene fra cruise-rederier, turoperatører og den lokale reiselivsnæring er meget positive. Derfor er vi overbevist om å lykkes med dette. Vi vil ha ti skipsanløp hvert år og fra hver av dem vil fem hundre turister strømme i land i Drammen havn. ”Utgiftsposten Karoliussen er Drammen kommune heldigvis kvitt nå, men havnedirektør Einar Olsen sitter tydeligvis trygt. Nå er han riktignok noe mer edruelig i sine uttalelser til Drammens Tidende, så vi får håpe han har lært av samarbeidet med Karoliussen.

Ingen kommentarer: