tirsdag 28. mai 2013

Sykehuslokaliseringen – enda en gang



Hvem er proppen?

Nytt sykehus i Drammen har vært utredet i mange år. Egentlig er det ingen grunn til at et sykehus skal ligge midt i byen, både kommunikasjon, tomtepriser og muligheter for ekspansjon skulle tilsi at et nytt sykehus burde legges utenfor sentrum. Det er lansert flere gode forslag; for eksempel Gullaug, Gulskogen og Eiker. Men av en eller annen pussig grunn er alle disse forslagene blitt trenert, og uansett hvor mye som brukes på utredninger, så kommer Vestre Viken helseforetak alltid tilbake til den eksisterende sykehustomta i Drammen. Hva kommer dette av? Den er inneklemt, trafikksituasjonen er kaotisk, enhver utvidelse fører til ekspropriasjoner og parkeringsmulighetene er patetiske. Det må være en ressurssterk person et eller annet sted som absolutt vil ha sykehuset i Drammen sentrum; uansett kostnader for pasienter, naboer og bevilgende myndigheter – hvem er dette? DT’s gravende journalister burde kunne finne ut hvem som er proppen i prosjektet ”Nytt sykehus i Drammensområdet”.

Kvalitet
Jeg skal villig innrømme at jeg skriver dette av egen interesse. Etter hvert som jeg blir eldre trenger jeg sannsynligvis noen dager på sykehus, og sykehuset i Drammen skremmer meg. Et raskt søk på Internett viser at sykehuset ligger nederst på listen over pasienttilfredshet, de har også et unormalt stort antall ”uønskede hendelser”. Her er et par eksempler fra Helsetilsynet: ” Vestre Viken HF, Kirurgisk klinikk, Drammen sykehus, sikrer ikke forsvarlig behandling av hofteprotese- og hoftebruddpasienter.” ”SBHF har ikke etablert et journalsystem som bidrar til å dokumentere faglig forsvarlig behandling.” ”Helseforetakene har ikke tatt uønskede hendelser på alvor. De har ikke vært flinke nok til å melde ifra og har ikke vært gode nok til å lære av feilene.” Og kanskje det mest skremmende sitatet: ”Vi kjenner ikke omfanget av uønskede hendelser i helsesektoren i Norge.” Det er også blant de sykehus her i landet som har lengst ventetid. Hva er det vi i distriktet har gjort for noe galt siden vi blir behandlet så dårlig? Vi betaler allerede mesteparten av de pengene vi tjener i skatter og avgifter, vi har en oljeformue som er rekordstor – hvorfor er de rødgrønne politikerne så smålige at de ikke unner svake og syke mennesker hjelp?

Lær av utlandet
Kan man ikke bruke erfaringer fra USA eller Tyskland, som er langt fremme på sykehussektoren. Der legges nye sykehus utenfor bysentrum, med gode transportmuligheter og rikelig med gratis parkeringsplasser. Man kan naturligvis også legge merke til at der er de ikke redde for å la private ressurser komme med for å effektivisere prosessen.

Ingen kommentarer: