tirsdag 14. mai 2013

Fremskrittspartiet og media



Er det slik at pressen er mye flinkere til å publisere negative forhold om Fremskrittspartiets politikere enn om andre politikere? Slik er det, og slik har det alltid vært. Dette kommer i hovedsak av at de ansatte i mediabransjen tilhører venstresiden i norsk politikk. Flere undersøkelser har vist at det så og si ikke finnes journalister som tilhører Høyre eller FrP. Det er naturligvis store forskjeller. Aftenposten prøver å holde en nøytral profil, mens det i NRK er en forutsetning for å bli ansatt at man ønsker å si noe negativt om FrP. Dessverre virker det for enkelte medarbeidere som om dette har vært den eneste kvalifikasjonen. 

Avisens ledere har etter hvert blitt mer avbalanserte, men fremdeles glipper det av og til. Aftenposten bruker gjerne kjente kommentatorer som har sympatier med SV eller Arbeiderpartiet når det gjelder saker som omhandler FrP eller deres politikere, da får man de svar man ønsker seg. Når fjernsynet presenterer Fremskrittspartiets politikere, filmes de fra en lav vinkel, dermed vil personen automatisk fremstå som arrogant. Dette brukes naturligvis også av avisenes karikaturtegnere, som bare behøver å tegne Hagens nesebor for at vi skal vite hvem som karikeres; men i NRK brukes teknikken også i nyhetsreportasjer. NRK er åpen i sin støtte til Arbeiderpartiet og SV; Aftenposten er mer subtil i sin støtte til Høyre ved at de for eksempel lar være å trykke leserinnlegg som er til fordel for FrP og derved gir inntrykk at Siv Jensen og Per Sandberg står ensomme med sine meninger. 

I NRK’s valgsendinger er stasjonens samlede ressurser mobilisert for å sikre rødgrønnt flertall, det er ikke uten grunn at kringkastingsstasjonen benevnes ARK. Fremskrittspartiets representanter blir kontinuerlig avbrutt slik at de ikke skal få mulighet til å fremføre sine meninger i sammenheng, mens Arbeiderpartiets politikerne får presentere programmet uten motforestillinger. I avisenes spalter får kjente kulturpersoner god plass til å skrive negativt om Fremskrittspartiet, innlegg hvor FrP koples til NS eller rasisme blir publisert, mens motinnlegg blir refusert.

Ingen kommentarer: