tirsdag 30. april 2013

Voldtekt?



I sin bok «Kampen om voldtekt» tar Preben Z. Møller et betimelig oppgjør med de mytene og den politiske korrekthet som har preget forskning og offentlig debatt om voldtekt de senere år. Det er ikke tvil om at altfor få blir straffet for voldtekt, mørketallene er store. Løsningen er imidlertid ikke, slik som enkelte taleføre og geskjeftige miljøer ønsker, å senke beviskravene eller å tro på kvinnen og ikke på mannen uten motforestillinger. Voldtekt er et forferdelig overgrep å bli utsatt for, og alle burde vite hva man skal gjøre hvis man blir skjendet på den måten. Nemlig å anmelde forholdet umiddelbart uten engang å vaske seg før man er undersøkt på et voldtektsmottak.

Det er mange kvinner som har seg selv å takke for at disse forholdene ikke blir tatt alvorlig nok. Det nytter ikke å tenke på saken i ukesvis, og deretter kanskje bli overtalt av venner og familie til å gå til politiet, da er bevis forsvunnet og det blir påstand mot påstand. Det blir nesten som historien: «Først voldtok han meg, så gikk vi ut og tok en cafe latte, og da vi kom tilbake til leiligheten så voldtok han meg igjen.» Ingen bør dømmes på et slikt grunnlag. Det er fullstendig meningsløst å vente i flere år og deretter proklamere, at en person som nå er blitt en politisk motstander, har voldtatt en; ved å gjøre dette latterliggjør de voldtekts-begrepet og ødelegger for alle kvinner. Eller når en kvinne treffer en mann ute på byen; de danser, drikker og fester hele kvelden før hun blir med ham hjem og de ender etter hvert i sengen. Mange har nok dagen etterpå våknet opp og angret bittert når de ser hva som ligger ved siden av seg, men de kan ikke fjerne problemet ved å si at de ble voldtatt – kvinner må ta ansvar for sine egne handlinger selv om de er beruset. Vi kan ikke ha et samfunn hvor mannen må sikre seg ved å få en undertegnet avtale før man har samleie. Et raskt søk på Internett finner en rekke samleiekontrakter, det er vår egen skyld (vi kvinners) at det i det hele tatt er nødvendig å diskutere slike løsninger. Hvis jeg blir med en mann hjem klokka to om natta for å se på undulaten hans, så vet jeg hva som kommer til å skje – jeg kommer til å få et nummer.

Kvinner kan ikke bruke påståtte voldtekt for å frita seg selv for ansvar. Da ødelegger man bare for dem som reelt er blitt voldtatt, de fortjener mer respekt enn det. Hvis vi kvinner ønsker å bli tatt seriøst, så må vi også opptre seriøst.

Ingen kommentarer: