lørdag 20. april 2013

Forbud mot burka?


Det ser ut til å være en iboende egenskap hos de fleste politikere at de har et sterkt behov for å detaljstyre andre menneskers liv. Nå er det Lise Christoffersen som vil forby burka.  Hvis noen ønsker å gå rundt iført et telt, så må de da sannelig få lov til å gjøre det uten at geskjeftige politikere skal lage lover om hvordan man skal kle seg. Dette minner om debatten om miniskjørt fra sekstitallet – ja jeg er så gammel at jeg husker det – da var det stortingspolitikere som i fullt alvor ville lage regler for hvor langt over kneet skjørtekanten kunne være. Vi har allerede vedtekter som sikrer at private legemsdeler skal være tildekket i det offentlige rom. Det burde klare seg; det er mer enn nok at vi har et bundadspoliti her i landet, vi burde slippe å ha et offentlig kles-politi.

Dette gjelder imidlertid utendørs, ute på gata, i parker eller på turstier i skogen. En helt annen sak er hvordan man kan kle seg når man befinner inne i lokaler. Der må det naturligvis settes regler, på samme måten som det er forbudt å røyke innendørs. Jeg har full forståelse for at banker vil stoppe tildekkede mennesker fra å komme inn i lokalene, enten de har finnlandshetter, burka, zorro-maske eller niqab. Tilsvarende i klasserom eller inne i barnehager – hodeplagg, enten det er luer, kalotter, kippa, hijab eller kolpik har (i likhet med ytterjakker og skjerf) ingenting der å gjøre. Mange funderer på hvordan man skal gjennomføre slike regler, kan de overholdes? Ja, se på røykeforbudet, det respekteres! Tilsvarende respekt bør det være mulig å gjennomføre når det gjelder hodeplagg innendørs. Man burde være i sin fulle rett til å nekte å betjene, undervise eller gi sosialstøtte til mennesker som har kamuflert ansiktet sitt.

Da jeg gikk på skolen lærte vi en sang av Margrethe Munthe, og den burde være like aktuell i dag:

Nei, nei gutt,
dette må bli slutt!
Ikke storme inn i stua
før du har fått av deg lua!
Glemte du det rent?
Det var ikke pent.

Husk å ta
alltid lua a'!
Ikke kast den, ikke sleng den,
pent og rett på knaggen heng den!
Tørk av foten din
og gå stille inn.

Lise Christoffersens forslag, hvor hun vil ha et forbud, men ingen kontroll er fullstendig meningsløst. Det å lage lover som ikke blir håndhevet er den sikreste måten å ødelegge respekten for både øvrigheta og for lovverket. Det er slike vedtak som fører til politikerforakt. Jeg vil ikke pådyttes Lise Christoffersens verdisyn, hvis hun ikke tåler å se kvinner iført et telt, så får hun holde seg innendørs. Personlig synes jeg det skaper underholdning i hverdagen, på samme måte som russetoget, homseparadene og andre tilsvarende karneval hvor folk kler seg i kostymer.

Ingen kommentarer: