fredag 29. august 2014

Reagerer politiet?

DT forteller at politiet reagerer veldig på at en 80 år gammel kvinne ble frastjålet lommeboken sin i en dagligvarebutikk. Rema 1000 har vært behjelpelig med å legge frem gode overvåkingsbilder av tyveriet, og politiet går ut med en beskrivelse av den kvinnelige tyven – ca. 40 år med hestehale og mørke klær. Er det meningen at jeg skal ringe politiet hver gang jeg ser en slik kvinne? De har bilder av henne, men de kan ikke legges ut, og videoen av tyveriet kommer ikke på Facebook eller YouTube; for da kommer Datatilsynet og tar deg.

La meg minne om en tilsvarende sak i Oslo:
  1. En butikkeier ble frastjålet en PC. 
  2. Tyveriet ble anmeldt med bilder og film. 
  3. Saken ble umiddelbart henlagt av politiet. 
  4. Butikkeieren la ut bildet på Facebook. 
  5. Datatilsynet, som ikke summarisk henlegger saker, bøtela butikkeieren med 25 000 kroner. Hvis offeret ikke betaler den boten, blir den inndrevet av – politiet. 
Jeg forstår godt at antall anmeldte tyverier går ned. Hvem gidder å anmelde et tyveri til politiet, det er jo fullstendig bortkastet.

Folk som stjeler bensin fra bensinstasjoner får også Datatilsynets gode og trygge beskyttelse. De ila nettopp 75 000 kroner i bot til et firma som hadde spesialisert seg på å oppspore bensintyvene. Arven etter de rødgrønne er sterk; det som det offentlige ikke klarer å gjøre skal heller ikke privatfolk gjøre – da blir de bøtelagt.



Ingen kommentarer: