tirsdag 7. april 2015

Media og objektivitet

Aftenposten er sterkt kritisk til at Israel kritiserer norske medier for deres dekning av midtøstenkonflikten. Men de har da et poeng når det gjelder NRK. Man kan se på BBC og CNN på dagtid og få presentert en reportasje fra Midtøsten. De forteller at i dag har palestinerne gjort et skadeverk, og israelerne har gjort et annet skadeverk. I Dagsrevyen om kvelden forteller så NRK om hvilke skadeverk israelerne har gjort. Hva palestinerne har gjort blir enten helt utelatt, eller nevnt i en bisetning. Derved kan NRK lett gi et helt feil inntrykk, uten å si et usant ord. Vår offisielle kringkastingsstasjon er et lysende eksempel på at man ikke snakker sant fordi om man ikke lyver.

NRK har en rekke slike triks for å fremstille fakta på sin egen måte. Her er noen flere eksempler: Når NRK fjernsynet presenterer Fremskrittspartiets politikere, filmer de fra en lav vinkel, dermed vil personen automatisk fremstå som arrogant. Dette brukes naturligvis også av Aftenpostens karikaturtegnere, som bare behøver å tegne Hagens nesebor for at vi skal vite hvem som karikeres, men i NRK brukes teknikken altså i nyhetsreportasjer. Et annet triks som benyttes i NRK radio er at når politikerne skal kommentere en sak, så lar de arbeiderpartirepresentanten snakke selv, mens reporteren gjengir hva den borgerlige politikeren har sagt; for lytteren gir det automatisk en styrkning av venstresidens argumentasjon, selv om begge parters meninger er representert. NRK praktiserer også å presentere nyheter de ikke liker kl 05:00 og 06:00, mens disse nyhetene er utelatt i sendingene 06:30 og 07:00 som mange flere mennesker hører på. Dermed kan de påstå at de har referert alle nyhetene, mens de i virkeligheten har prøvd å unngå at folk flest skal få rede på dem. Dette knepet brukes i sær når det gjelder forbrytelser i hovedstaden, hvor det ofte kun i de tidligste sendingene blir nevnt at gjerningsmannen er en innvandrer.

Aftenposten har til vanlig en langt mer balansert presentasjon enn NRK av det som skjer, både i Norge og i verden forøvrig. Jeg er imidlertid litt forbauset over at de på lederplass går så sterkt inn for å forsvare NRK som så åpenbart har en meget skjev presentasjon av nyhetene. Aftenposten bør være forsiktig med å forsvare media uansett. Det er faktisk ikke bra at journalistene lar reportasjene bli farget av sine personlige politiske meninger. Dette bør Aftenposten innse i sin (lett forargede) iver etter å forsvare media mot angrep, uansett om det er berettiget eller ikke.

Ingen kommentarer: